A Móri Borvidékről röviden:
A Móri Borvidék borai
Ezerjó:
A Móri Borvidék legfontosabb bora az Ezerjó, mely meghatározta a város történelmét.
Szőlőművelés már a török időktől elterjedt a Vértes lábánál és a települést övező dombokon, azonban az Ezerjó szőlő megjelenése pontosan nem behatárolható.
Egyes vélemények szerint már a Sváb betelepítések előtt is megtalálható volt a környéken, azonban kétségtelen, hogy sikerét a magas borkultúrával rendelkező betelepülő családoknak köszönheti, akik felismerték az Ezerjó és a helyi adottságok adta lehetőséget.
A szőlő tulajdonságai:
Nem túl nagy számú vesszőt nevel, lugas és magas művelést nem igen kedvel. Igazi “munkás” fajta. Viszonylag korai érésű, fagy és rothadás érzékeny, azonban a fagy nem okoz maradandó sérülést, hamar regenerálódik a tőke. Bogyói nagyok, a savakat jól tartják, fürtje hosszú, nagy méretű, levelei szív alakúak. Őszi színe sárga. Az aszúsodás korán jelentkezik, de nem minden évben megfelelő a töppedt bor készítésre.
Savai férfiasan tökéletesek, jó savkészlettel rendelkezik, íze kissé fanyar, színe zöldes fehér. Illatában keveset mutat, alkoholtartalmában annál többet. Testes bor. A borászok az igényeknek megfelelően, száraz, félszáraz, félédes, édes, bort is készítenek.
Generosa:
A Generosa fajta a ’30-as évektől az Ezerjó fajtából kinevelt fajta. Ízében emlékeztet az Ezerjóra, de magasabb a cukortartalma. Lendületes illat jellemzi.
Királyleányka:
A Móri Borvidék “női” bora. Kifinomult virágos illat és simulékony savak jellemzik. Harmonikus bor.
Irsai Olivér:
Rendkívül illatos, vidám bor, kissé bodzás hangulattal. Ízében gyümölcsös, ropogós savai kedveltek a fiatalok körében.
Zenit:
A móri fajták közül az egyik legzamatosabb. Illatában almás, bodzás jegyek fedezhetőek fel, enyhe virágos zöngéssel. Ízvilága a gyümölcsöktől a fűszerekig szinte mindent felvonultat, pohártól és hangulattól függően.
Rajnai Rizling:
Igazi Sváb bor. A betelepített családok hozták magukkal a fajtát. Érett, testes bor, melynek aromája hosszan megmarad a szájban. Virág illatú, elegáns savakkal rendelkezik.
Chardonnay:
Aranysárga színű, friss, ropogós savtartalmú bor, gyümölcsös illattal és a déligyümölcsökre jellemző ízzel. A Vértes lankáiról származó borok különösen jó karakterrel rendelkeznek a mészköves talajnak köszönhetően.
Zöldveltelini:
Ausztriából származó fajta. Hosszú, tartalmas bor, enyhe savgerinccel. Ízében némi zöldfűszer, fehérbors és fás jegyekkel. Színe zöldessárga.
Tramini:
Aranysárga színű, igazán illatos, fűszeres bor. Lágy savtartalommal, de intenzív zamattal rendelkezik. Valóban harmónikus, népszerű bor.
Hagyományos sváb ételek
Aki a városba látogat, gyakran keresi a helyi ízeket. Bemutatjuk mit érdemes keresni, megkóstolni.